Hvordan overleve som vegetarianer?

Vurderer du å bli vegetarianer men orker ikke gi opp burgeren og gryterettene? Her har du noen forslag til retter som kan overbevise deg!

Mange av oss velger rett og slett bort denne typen livsstil, fordi vi er så vant til enkelte ting, og har blitt glad i dem. Det er ikke lett å la være å spise tingene man er mest glad i, som for eksempel biff og bearnaisesaus og svære cheeseburgere. Da er det greit å vite at man har muligheter som er tilpasset et vegetar kosthold!

Hamburgere

Er du en av de som blir fysen på en skikkelig god hamburger eller cheeseburger? Ikke fortvil, det finnes mange interessante alternativer! Du kan kjøpe gode krydderblandinger som du kan bruke i deigen til hamburgeren. En typisk veganburger er gulrotburgeren som er laget av gulrøtter, mel og tahin.

Det finnes også ferdige burgere som du kan kjøpe og bruke, og de finnes hos forskjellige helsekostforhandlere, og i større matbutikker. En av disse er California Veggie Burger som inneholder grønnsaker, sopp, hvete og valnøtter. Med andre ord er det lurt å sjekke ferdig produktene om du har nøtteallergi.

Ekte norsk

Hva med alle de gode norske rettene som tradisjonelt inneholder kjøtt? Det er faktisk ikke noe problem å få til mange av disse i versjoner med bare grønnsaker. Hva med en god gammeldags lapskaus av grønnsaker? Eller kanskje medisterkaker uten kjøtt? Grønnsaksuppe, ertesuppe, tomatsuppe, blomkålsuppe og andre spennende supper og gryter vi er vant til i Norge, kan spises uten kjøtt eller med noe som erstatter kjøttet.

Hva kan du ha på skiva?

Her i Norge er vi rare, vi spiser nemlig brød til frokost, lunsj og kvelds. Det betyr med andre ord at det går med en del pålegg, og da er jo spørsmålet fort hva man kan spise om alt faktisk utgår? Så lenge man har lov til å spise fisk, egg og meieriprodukter har man jo litt utvalg. Men kjører man helt ren vegan kost, må man belage seg på en god del annerledes pålegg og mye lager du selv eller kjøper på helsekost. Linsepålegg er en mulighet, og brukes ofte som margarin til annen mat der brød serveres. Bønnepostei smaker godt med ferske grønnsaker. Eller blir du lysten på sjokolade, så kan du lage sjokoladepålegg med dadler!

Fra kjøkken i utlandet

Det finnes mange gode alternativer til mat med kjøtt i andre kjøkken rundt om i verden også. Middelhavskosten er gjerne ofte vegetarisk men med noen innslag av kjøtt og fisk. Du finner også mange rene vegetarretter. Ofte erstattes kjøtt med for eksempel kikerter eller tofu, som gis god smak om det krydres riktig. Chana Masala for eksempel er en indisk rett som du kan bruke kikerter i.

Du kan også lage gulasj med linser, eller veganske kjøttboller som du kan ha til pasta. Med andre ord så er det mye godt du kan lage selv om du bestemmer deg for å bli vegetarianer, du må bare planlegge og være kreativ med menyen!