Fordelen med å spise vegetarisk mat

Stadig flere er opptatt av hva de putter i munnen, og hvor maten de spiser, kommer fra. Det finnes helt klart mange helsefordeler ved å velge et vegetarisk kosthold. Ikke minst er det mange ulike fordeler for miljøet og klimaet.

vegetarisk-kosthold

Vegetarianere har eksistert i mange tusen år. Faktisk vet vi om vegetarianere fra 500 år f.Kr. I dag er det svært utbredt med flere ulike vegetarianere i alle land. Man kan skille mellom ulike grunner til at folk ikke spiser animalske produkter. Det kan være på grunn av kultur eller religion, og noen velger et kjøttfritt alternativ på grunn av sin helsesituasjon, mens mange velger å leve vegetarisk av etiske og moralske grunner.

Det er bevist at det er mange helsemessige fordeler med et kosthold som består av vegetarisk mat. Mer frukt og grønt og mindre kjøtt kan hjelpe til med lavere blodtrykk, man får en lavere risiko for hjerte- og karsykdommer og flere typer kreft. I tillegg kan det nevnes at risikoen for diabetes type-2  reduseres kraftig ved at man velger andre alternativer til kjøtt.

Det er viktig med tilstrekkelig med kunnskap om vegetarisk kosthold før du gir deg helt hen. Man må vite hva et slikt kosthold må inneholde for å få i seg alle de nødvendige næringsstoffene kroppen trenger. Når man har skaffet seg tilstrekkelig kunnskap, er det ingen problemer å hive seg på bølgen og kutte ut kjøtt og animalske produkter.

En annen fordel med vegetarisk mat er de økonomiske gevinstene. Slipper man å bruke penger på det dyre kjøttet, så har man mer penger å bruke på grønnsaker, bønner, linser, korn, gryn, belgfrukter, nøtter, frø og frukt.

Miljømessig er det selvsagt en helt klar fordel å velge bort animalsk mat. Det brukes veldig mye både jord og vann for å mate husdyr, og blant sjødyr ser man veldig mye unødig fisking, slik at flere arter er utrydningstruet.